V živote sa nám mnoho krát spája hudba, vôňa či dokonca chuť s určitou fázou života a vyvoláva v nás emócie či spomienky, ktoré sme prežívali v danom období. Pre mňa je jednou z tých asociácií aj chuť cíceru.
S cícerom som sa prvý krát zoznámila v dospelosti až za hranicami našej krajiny. Domáca pani, u ktorej som bývala, bola zo Španielska a síce nevarila veľa, no cícer a ryža boli jej špecialitou. Nazývala ho Garbanzo. A pre mňa už vtedy postúpil cícer do rebríčka mojich najobľúbenejších strukovín. Príprava bola veľmi jednoduchá a chuť na moje prekvapenie výnimočne príjemná.
Veď mnohí určite aj súhlasíte. Guličky, ktoré majú jemne orechovú chuť, sú nielen tak úžasne zdravé, ale vhodné aj do rôznych hlavných jedál, polievok či pomazánok.
Cícer je plný bielkovín, vlákniny, ale vitamínov či kyseliny listovej. Vyniká však aj obsahom vápnika, ktorého množstvo je porovnateľné s mliečnymi výrobkami. Zasýti na dlhý čas a podporuje trávenie, preto je vhodný veľa krát aj pre športovcov či ľudí, ktorí majú záujem schudnúť. Kto by to o ňom povedal.
Množstvo benefitov, ktoré prináša prispievajú k zdraviu nášho tela ale aj obohacujú náš jedálniček o surovinu, o ktorej sme mnohí donedávna ani netušili.
Vyskúšali ste už aj vy jedlá s cícerom?